Een filosofisch gesprek

Paul Lemmens


lid Vereniging Filosofische Praktijk
ingeschreven CKN Beroepsregister Kinderfilosofen
KvK 89658353

 
"luisteren
maken
doen &
denken"
 
home       gesprekken aanbod wie ben ik contact 


Wie ben ik? In vier woorden: een muzikale, kunstzinnige, trailrunnende filosoof. Luisteren, maken, doen en denken. Al vanaf mijn tienertijd probeerde ik mijzelf zo compleet/breed mogelijk te ontwikkelen. Misschien een tikje Abraham Maslow hier? Ik weet het niet, maar zonder enige kennis van Maslow of filosofie toen had ik dat bedacht. Volgens mijn familie was ik een denker en nam niet snel genoegen met wat er gezegd werd: “Hoe kom je daaraan?”, “Hoe kun je dat weten?”. Ooit heb ik op 15jarige leeftijd, op weg naar de bushalte gezegd dat “alles relatief is”. Best een uitspraak. Ik kom die her en der nog wel eens tegen.

Bij de eerste les filosofie die ik ooit volgde, ik was toen 23, gebeurde er iets bijzonders. Opeens kon ik communiceren met een 'gelijkgestemde', de docent filosofie. Een denkraam werd hier wagenwijd opengezet en ik genoot.
Filosofie was blijkbaar iets voor mij. Een opleiding zat er toen niet in, maar boeken lezen deed ik wel. Hele series. Ik snapte niet alles, lang niet alles, maar het gaf voldoende stof tot nadenken.

Vervolgens heb ik allerlei verschillende werkzaamheden gedaan, elke zes jaar iets anders: fotograaf, redacteur, orderbegeleider, ontwerper, leerkracht. Die laatste, die bleef en zo stond ik meer dan twintig jaar in de klas in de basisschool. Ik vond het enorm leuk met de leerlingen in mijn groep te filosoferen. Nog mooier: er bleek een opleiding voor te zijn. Aan het ISVW in Leusden volgde ik het Filosofisch kompas en vervolgens de opleiding FMJK, Filosoferen met Jongeren en Kinderen. Ik sloot die opleiding af met een scriptie over het opzetten van een Filosofisch Café voor jongeren.
Na de opleiding heb ik masterclasses/workshops gevolgd via de Vereniging Filosofische Praktijk aan het ISVW, Leusden, workshops gedaan met o.a. Pieter Mostert, Hans Bolten, Kristof van Rossem, Timon Meynen lezingen gevolgd van o.a. Paul van Tongeren en Joep Dohmen en veel boeken gelezen.

Na de opleiding is de filosofische bal (wat is dat eigenlijk?) gaan rollen. Het Filosofisch Café kwam inderdaad tot stand, maar werd door Covid-19 getorpedeerd. Daarna ben ik gesprekken gaan voeren met jongeren in het voortgezet onderwijs, de basisschool, maar ook met volwassenen. Dat laatste, omdat er vraag naar was. De bal rolt nog steeds. Waar naar toe? Wie weet?